Pukeutuminen alkaa A:sta

Kirjoittanut Mervi Kärkkäinen

Alusvaatteista kaikki alkaa

Keskiajan alushousut muistuttivat nykyisiä alushousuja, nämä olivat enemmän tai vähemmän vartalonmyötäisiä, joiden lahjemitta vaihteli lyhyestä pitkään. Käytännöllisyyttä todellakin oli - avautuva takaosa. Sanomattakin selvää, että vain rikkaat käyttivät näitä luomuksia.

Teollinen vallankumous, Kehruu Jennyn myötä, laski alushousujen hinnat suuremman yleisön saataville. Samalla alusvaatteet menettivät hienostuneen maineensa. Nykymuotoon alusvaatteet kehittyivät vasta 1930-luvulla. Tyylikkyyttä ei nykyisin osoiteta sillä onko jalassa alushousut tai miten usein ne vaihdetaan, vaan tuotteen ja materiaalin valinnalla. Alusvaatteissa kaikesta tarjonnasta huolimatta on vain muutama malli, joita voidaan pitää klassisina.

Aluspaidalla tai ilman. Aluspaidan merkitys on taantunut, koska nykymies vaihtaa päällyspaitansa päivittäin tai jopa useamman kerran päivässä. Aluspaidalla on kuitenkin käytännön merkitys, koska se toisaalta lämmittää ja toisaalta imee hikeä ennen kuin päällyspaita ehtii kostua. Aluspaita myös suojaa paitaa ja pidentää sen käyttöikää. Aluspaidasta muotoutui nykyisin niin paljon käytettävä T-paita.

Nykyaikaisella miesten paidalla on pitkä historia, mutta sen nykyinen muoto alkoi kiteytyä vasta 1800-luvun lopussa. Siihen asti paita oli ollut muiden vaatteiden alla, aluspaitana, ja se puettiin pään yli vetämällä. Vuonna 1871 Brown, Davis & Co patentoi paidan, jonka etukappale oli alas asti napitettu. Johtuen aluspaita-historiastaan, valkoista paitaa pidettiin ylhäisyyden merkkinä. Valkoisen paidan käyttöön kykenivät vain ne, joilla oli rahallisesti mahdollista pesettää paitansa usein ja heillä piti olla riittävän monta valkoista paitaa, jotta pystyi vaihtamaan tarvittaessa. Näin juhlakauden lähestyessä vinkkinä - paidan historiasta johtuen, pidetään mauttomana riisua pikkutakkia, ellei isäntä tai emäntä kehoita tekemään sitä.

Alushousujen perusmalleja on kaksi: vartalon myötäiset lahkeelliset/lahkeettomat housut sepaluksella tai ilman, tai bokserit.
Mies, joka arvostaa boksereiden vapautta, saattaa kokea lahkeettomien alushousujen tuen rajoittavaksi. Vartalonmyötäiset taas eivät näy ohuiden kesäkankaiden läpi. Puolensa ja puolensa.

Miesten säärten pukemisessa on vain yksi sääntö: pane jalkaan aina polvimittaiset sukat. Monissa maissa kalpean ihon vilkkuminen housunlahkeen alta osoittaa huonoa makua ja käytöstä. Sama sääntö pätee myös kesällä: jalkaan ohuet merssipuuvillaiset, villaiset tai silkkiset sukat - polvimittaiset.
Ainoa poikkeus on kesä ja silloin jalassa on louferit tai purkkarit ilman sukkia.

Sukkien värivalinta on helppo: puvun tai kenkien väriset ja aina yhtä tummat kuin jalkineet. Tyylitaiturit sovittavat sukat takin, paidan, solmion ja taskuliinan mukaan. Sukkien koukeroihin paneutunut herrasmies huomaa, että se edellyttää samaa huollellista harkintaa kuin kaikkien muidenkin pukineiden valinta. Sijoitus hyviin ja kalliisiin sukkiin kannattaa aina - ei vain siksi, että korkealaatuiseen vaatekokoelmaan pitää kuulua yhtä korkealaatuiset sukat, vaan siksi, että korkealaatuiset sukat kestävät pidempään.

Madame suosittelee 100% merinovillaista aluspaitaa villan loistavien ominaisuuksien vuoksi - villa imee kosteuden johtaen sen pois iholta ja silti tuntuen kuivalta ja viileältä. Vaihtoehtoisesti alusasut on valmistettu hyvästä merseroidusta egyptin puuvillasta. Vartalonmyötäiset bokserit hyvin hengittävästä micromodaalista.

Kiton aluspaidat 129€, bokserit 129€ ja sukat merseroitua Egyptin puuvillaa 59€.

Perofil merinovillainen aluspaita 79€, Perofil vartalonmyötäiset push-up bokserit hengittävää micromodalia 49€, Pantherellan villaiset sekä silkkiset sukat 49€.

Mervi Kärkkäinen

Previous
Previous

Mitä Valpurina päälle?