Vappusolmio

Kirjoittanut Mervi Kärkkäinen

Hillityimmälläkin herrasmiehellä on kahdesti vuodessa lupa pukeutua erityisen mauttomaan solmioon: pikkujoulujuhlissa sekä tietysti vappuna.

Jo muinaissuomalaiset esivanhempamme juhlivat kevättä ja polttivat helavalkeita ajaakseen pahat henget tiehensä. Simaa juotiin ja tansseja tanssittiin. Nykymuotoista vappua eli baijerilaisen abbedissa Valburgin nimikkojuhlaa Suomessa on vietetty keskiajalta lähtien.

Silloin ei vielä kaulaan sidottu kravattia, joka onkin myöhempien aikojen hieno keksintö. Sen sijaan nykyiseen vappuhulinaan kravatti kuuluu siinä missä ilmapallot, vappuhuiskut ja serpentiini.

Jos pikkujouluissa suositaankin niin kutsuttuja hassusolmioita eli kaulavaatteita, joiden printtikuvioissa seikkailevat petteripunakuonot ja muu tonttulan väki, oikeaoppisissa vappukravateissa korostuu jopa säädyttömyys. Ylilyönnit ovat toivottuja, sillä kerrankin on lupa hullutella!

Rumakin vappusolmio saa olla, mutta silloin sitä pitää kantaa kuninkaallisella itsetunnolla. Varmin ratkaisu on kietoa kaulaan oikein värikylläinen solmio, joka toimii jäänmurtajana, keskustelunavaajana ja huomion keskipisteenä korkeimmankin tason vappujuhlissa.

Todellinen klassikko on tietysti Turnbull & Asserin näyttävä kipper-solmio, jonka äärimmäisen leveä muoto ja oudot mittasuhteet tekevät jo sinällään aseettomiksi juhlahuoneiston kaikkien muiden herrojen kilpailevat kaulavaatteet.

Mervi Kärkkäinen

Previous
Previous

KAUPPALEHTI OPTIO: Vielä löytyy viimeinen mohikaani, joka pitää yllä ”aitoa luksusta” – KL tutustui Napolissa legendaariseen Cesare Attoliniin

Next
Next

Mitä Valpurina päälle?